S/Y AGUILA

Livet i Lagos

från den 16 september 2007 

Uppdaterad
4 april 2008
Bavaria 42:an Aguila
Om oss
Om båten
Våran dröm
Anskaffningsfilosofi
Gästbok
Bildgalleri
Teknikbilder
Framtiden på land
Kryssning Egypten till Indien
Livet i Torrevieja 2012/13
Sommaren 2012
Livet i Torrevieja 2011/12
Sydamerika 2012
2011
Panamakanalskryssning
Livet i Tarragona 2008/10
2010
2009
2008
Livet i Lagos 2007/2008
Stockholm-Lagos 2007
Amsterdam 2006
Kroatien 2005

Söndag 16.9

Nu börjat ett liv utan att tänka på att transportera båten. De måsten vi har är att göra båten iordning, dels missödet med olja mm vi fick i Cascais men även göra den iordning inför de 9 månader hon skall ligga vid bryggan.

 

Vi ägnar dagen åt att städa upp och tvätta båten. Doublefun kommer vid 17-tiden från Sines och möts av oss samt Anders på Arctic Fox.

 

Måndag 17.9

Klockan 10 går vi till Anders som ligger på land med Arctic Fox för underredsarbeten. Anders introduserar mig sedan för Hugo, chefen för Sopromar som båtvarvet heter, och jag berättar om mina bekymmer med vit olja som blir normal och bränd lukt. Det beslutas att någon skall komma till båten klockan 13 och titta närmare på det. På den vägen är det fortfarande, ingen nhar kommit. Å andra sidan anser vi problemet vara löst, oljan kan piskas till skum och bli vit, det är en vinge på impellen som saknas och som antagligen smälter och avger lukt. Traditionen med kaffe i sittbrunnen på kvällen fortsätter, nu även utökat med Anders.

 

Kaffe i Aguila,s sittbrunn, Clas o Anders

 

Tisdag 18.9

Dagsrutinerna börjar sätta sig, upp vid 7.30, frukost, arbeta på båten till 12, lunch och sen kl 14 upptäcka Lagos, middag vid 19 och kaffe klockan 20. Middagen består av 2 grillade dorada.

 

Så här gott ser det ut när man grillat fisken själv på elgrillen vi har med oss

 

Onsdag 19.9

Fram till 14 är det som vanligt sen tar vi ut båten på en provtur tillsammans med Clas, Marianne o Anders. Vi får ingen bränd lukt från motorn och avslutar därmed det bekymret. Vi badar och konstaterar att offeranoderna vid propellern är nästan helt borta vilket blir ett nytt problem att lösa. Solen skiner och det är 24 grader i vattnet så vi har det bra.

 

Eva o Anders när vi svajar utanför Lagos

 

 

 

Torsdag 20.9

Dagsrutinn fram till middag, Anders fyller 64 år och bjuder på middag på lokal, mycket god mat och trevlig stämning. Det dras historier om orter vi varit i, händelser vi upplevt och mycket annat som gör livet rolgt.

 

Här äter vi gott på födelsedagskalaset

 

På väg hem rundar vi av med Irish Coffe

 

 

Fredag 21.9 till Fredag 28.9

Dagsrutinerna fungerar bra nu. Att vårda båten under förhållanden med gott om tid och bra väderförhållanden är en annorlunda upplevelse. Man kan jobba på båten i lugn takt utan att känna stress. Kvällarna är ljumma, ofta stjärnklara så vi ser många stjärnor.

 

Detta är en del av livet

 

Korrosionen på metalldelar under vattnet, drev o propeller, ska vara stark här. Enligt grannbåten går det en högspänningskabel till tågen under marinan.Jag har fått ett tips att skaffa en stor offeranod, fästa en grov elkabel (6-8 mm2) i den och sänka ner den i vattnet så nära propellern som möjligt samt att koppla elkabeln till någon jordpunkt på motorn.

 

Vid kontroll av anoden under nyår så fann jag att den var gasnka mycket anfrätt. Den var även täckt av en slemmig yta. Slutatsen blir att den fungerar som tänkt.

 

 

Nyår i Lagos

 

Vår resa till Lagos börjar med Taxi hemifrån 03:15, sen buss till Skavsta 03;40, Ryanair till Porto 06:30, Taxi till expressbusstaionen 11:00, Expressbuss till Lissabon 12:00, Expressbuss till Lagos 16:00 och vi är framme på båten 20:30.

 

Vädret är soligt, ca 15-18 grader på dagarna och 5-8 grader på nätterna.

 

 

I Lagos är det julpyntat

 

Lunch i sittbrunnen, Pia, Eva o Inge

 

 

Modern kontaktannons

 

 

Nyårsafton v alde vi att tillbringa på båten där vi tillagade lite av havets läckerheter plus smått och gott kallskuret.

 

 

12-slaget firades med bubbel och fyrverkerier

Inge, Pia, Eva, Kerstin, Björn o Marianne är beredda på 12-slaget

 

 

Clas häller upp till Kerstin, Björn o Marianne

 

 

När väl nyårsafton var över kom vädret vi inte ville ha, regn o blåst, under onsdag och torsdag.

Temeperaturen blir dock bättre på nåtterna, ca 13-14 grader.

 

Vi promenerar, arbetar på båten, läser och tar det lugnt. 

 

De svenskbåtar som är bebodda när vi är här är Doublefun med Clas o Marianne, Apostrof med Sören o Eivor och Chesnok med Carsten o Imbi.  

 

Vi valde att åka med Ryanair från Skavsta till Porto av prísskäl. Så hemresan startade på fredagen med buss i 8,5 timme till Porto. Hotell för övernattning och så flyg hem 09.55. Vi landade på Skavsta 15.00, buss o taxi därefter så var vi åter i hemmet 17:30.

 

Nästa resa kommer nog vi att göra på samma sätt då det är prisvärt och ganska behagligt att åka dessa bussar.

 

Påsk i Lagos

 

Resan till Lagos blev en repris på resan till nyår med den skillnaden att vi hann med en tidigare buss från Porto så vi var framme klockan 19.00 istället för 20.15. Under bussresan fick vi ett SMS från Eivor o Sören på Apostrof att om vi skickade ett SMS 10 minuter före ankomst så kom de med en kärra till allt tungt bagage. Vi tog tacksamt emot den hjälpen och installerade oss snabbt och sen ut för att äta middag.

 

Vädret är växlande molnighet med dagstemperaturer på 20-24 grader och nätterna 10-15 grader. Båten är smutsig av rödaktigt damm så den får sig en riktig omgång med slang o svabb.

 

Vi promenerar på stranden och anpassar oss till en lugn lunk till skillnad mot när vi är hemma. Jag installerar en isolationstransformator (skiljer på landströmmens jordpunkt till en egen jordpunkt, vattnet. Vi tar hit dykare och byter offeranoden på prppellern.

 

Vädret i påskhelgen är väldigt likt svenskt midsommarväder, blåst, regn o 12-15 grader.

 

Påskaftonen äter vi frukostmiddag i Aguila,s sittbrunn tillsammans med Clas o Marianne. Vi har avnjutit många midsommaraftonsmiddagar tillsammans och vädermässigt kändes det väldigt hemtamt, sittbrunnstältet skyddar oss för regn o blåst.

 

Det blev ett litet smörgåsbord utan sill, portugisisk matjesill ingår inte i sillgruppen, snaps, jordgubbar och kaffe som avslutning.

 

Det är Marianne bakom paraplyet på väg till Aguila för frukstmiddag

 

 

Vi saknade sill men hade jordgubbar.

 

 

På kvällen träffades svenskkolonin på Marina Club för gemensam drink. Vi var sju båtar representerande och fick en trevlig gemensam kväll med diskussioner om framtida färder, tekniska lösningar/problem, hur man tar sig hem till barn o barnbarn mm.

 

Besättningen från Apostrof, Aguila, Chesnock,Doublefun,Miss Blue, La Bamba samt den schweizisktflaggade svenskspråkiga Altika

 

 

Sören o Johan lägger ut bilder på SXK Medelhavsseglarnas hemsida

 

 

 

Här synns de samlade männen Sören, Kjell, Johan, Carsten, Bengt o Clas

 

 

och här är kvinnorna samlade Marianne, Ritva,Eivor,Sara, Christina, Eva och Imbi

 

 

Senast uppdaterad
2015-05-23 09:54