Sydamerika
Argentina och Uruguay i februari 2012

Uppdaterad
5 mars 2012
Bavaria 42:an Aguila
Om oss
Om båten
Våran dröm
Anskaffningsfilosofi
Gästbok
Bildgalleri
Teknikbilder
Framtiden på land
Kryssning Egypten till Indien
Livet i Torrevieja 2012/13
Sommaren 2012
Livet i Torrevieja 2011/12
Sydamerika 2012
2011
Panamakanalskryssning
Livet i Tarragona 2008/10
2010
2009
2008
Livet i Lagos 2007/2008
Stockholm-Lagos 2007
Amsterdam 2006
Kroatien 2005

Vi är på semester från pensionärslivet i 3 veckor.

 

Vi reste tisdagen 7.2 med Air France (trodde vi) från Paris till Buenos Aires. Det verkar som om fransmännens revolution aldrig riktigt upphört och denna gång var det ombordpersonalen som kunde strejka, de visste inte om det blev så utan vi ombokades 2 timmar innan vi åkte hemifrån. Från Stockholm till Paris fungerade Air France men från Paris flög vi TAM till Sao Paolo i Brasilien och sen vidare till Buenos Aires.

 

1 timme innan vi kom in över Sydamerikanska kontinenten blev det kraftig turbulens så planet ändrade kurs för att försöka komma ur det men kapten gav upp efter någon timme. I 3 timmar satt vi fastspända utom de som måste gå på toaletterna och tömma magen via munnen. När vi landat i Buenos Aires stod ett Air France plan på plattan så besättningen hade tydligen kommit och flugit ändå.

Vi möttes av guide på flygplatsen som gav oss en guidad tur till hotellet. Det tog oss 28 timmar från hemmet till hotellet och vi var trötta när vi installerat oss så det blev bara en liten promenad för att bekanta oss med området.

På fredagen gav vi oss iväg till Uruguay och Colonia med snabbfärja som tog en timme. Colonia är en gammal stad vid Rio de La Plata och finns på världsarvslistan. En mycket pittoresk och gammal stad med mycket gamla bilar.

 

Bilden nedan är ett typexempel hur man kan använda en gammal bil

 

I Colonia blev vi hämtade av Thomas, en vän från Lidingö, som är där 2-3 månader årligen, och hans granne Stefan. Vi åkte bil till Montevideo, Uruguay,s huvudstad, och tog in på hotell över natten. På kvällen var det karneval i stan men vi imponerades inte av den då de vi sett i Tarragona varit mycket större och bättre.

 

Dagen efter tog vi en guidad tur runt staden och fick en överblick av Uruguay och dess historia som hade varit blodig, hela den inhemska befolkningen hade utrotats så det fanns ingen ursprungsbefolkning kvar. Det fanns heller inga färgade människor i landet då man inte ägnat sig åt slaveri.

På lördag eftermiddag fortsatte vi till La Barra strax utanför Punta del Este där Thomas har en taklägenhet med utsikt över Atlanten och solen gick ner i Punta del Este.

 

Eva slöar på takterassen med Atlanten utanför

 

 

Nu följde några intensiva dagar för att se så mycket som möjligt, bl.a. tog vi turbåt till Isla de Lobos (sjölejonens ö). Och det skulle finnas flera hundra tusen sjölejon på ön.


Thomas har en parilla (paritja), se bilden, på sin terass.

 

Det var ett flitigt att användande av parillan så det blev många kvällar med grillad mat.

Det var fantastiska stränder i området så vi åkte till några olika för att bada och bara njuta.

Efter en vecka flög vi tillbaka till Buenos Aires från Punta del Este vilket tog 1 timme.
Nu hade vi 1 dag att göra staden, alla varnade oss för att ha värdesaker med oss ut, rånrisken anses stor och man går inte ute efter att mörkrets inbrott utan det är taxi man ska åka. Men även taxi skall man vara försiktig med då dom fulväxlar och luras så det gäller att se upp.

På söndagen åkte vi ut på Pampas och övernattade på en Estancia där de hade dansuppträdanden och hästridningsuppvisning av gauchos. Det hängdes upp ringar i en ribba ca 2,5-3 m över marken och sen red dom i full galopp och med en liten pinne skulle ringen fångas som dom sedan gav bort till sin käraste.

En bild från dansuppvisningen

 

Hästuppvisning av Gauchos

 

 

På hemvägen från Estancian passerade vi Evert Taube,s by Samborombon. Han skriver att det var ”en by förutan gata nära Rio de La Plata nästan i kanten av den blåa Atlanten”. Nära Rio de La Plata och nästan i kanten av Atlanten är trubadurens fria tolkning, det var inte nära. Samborombon har nu uppgraderat sig från ”en by förutan gata” till en ”by med motorväg rakt igenom”


På måndagen åkte vi åter till Buenos Aires och flanerade. Det var helgdag så mycket folk var ute och rörde på sig.


Tisdagmorgon hämtades vi för transport till flygplatsen och sen en 2 timmars flygning till Mendoza, vinets huvudstad i Argentina. Det blev mycket kött och vin och vi blev ganska trötta på köttet men inte vinet. Vi besökte 2 vingårdar en eftermiddag och hade provsmakningar.

 

Mendozaområdet producerar 80% av Argentinas vin varav ca 60% exporteras. De hade en vinfestival när vi var där också, 50 meter från vårt hotell, så det blev inte så bra med sömnen då det skrålades ju senare på natten det blev.

Fredagmorgon blir vi skjutsade med bil i ca 2 timmar till Salentein Veineyard. En vingård som startade år 2000 av en holländare som lagt in ca 65 million US-dollar. Där fick vi visning och provsmakning i källarvalven. På natten sov vi över på deras exklusiva hotell men tyvärr blev vi tvungna ge oss iväg redan 08.30 så vi fick inte njuta av lyxen särskilt mycket.

Så här ser det ut där vinet förvaras i början av processen.

 

Väl på flygplatsen i Mendoza så hade Air Argentinas bokningssystem problem, det tog 1,5 timme för oss att checka in och då stod vi framme vid disken hela tiden. Planen var försenade men vi hade turen att bokas om till ett tidigare plan så vi landade ändå enligt planerna.

Så var det dags för det alla pratat med oss om, Tangoafton. Vi hämtades med bil och kördes till en restaurang med tangoshow. Restaurangen var stor och den kan jämföras med Hamburger Börs i Stockholm. Det kom busslaster med folk och vi satt tätt packade. Vi utfodrades av effektiva kypare som hela tiden sprang för att hinna med. Showen varade 1,5 timme och visade tangons historia från slutet av 1800-talet till våra dagar. De hade tidstypiska kläder på sig och utförde showen på ett professionellt sätt. Nu har vi sett detta och behöver inte se det igen är själva slutomdömet. En vän sa till oss innan vi reste ”tango är inledningen till hum-hum” och vi instämmer i detta.

 

Tangoshow

 

Sisra söndagen gick vi till en marknad i San Telmo där det fanns mänga stånd med allehanda olka saker att köpa. Det dansades även tango på gatan.

 

Eva i farten vid marknadsstånden
 Gatutango

 

Efter detta hade vi 1,5 dag kvar innan vi gav oss iväg hemmåt. 13 timmar flyg till Paris och där hade vi 5 timmars väntan och sen var det bara 2,5 timmars flyg till. Vi lämnade hotellet på tisdagen klockan 15 (klockan 19 svensk tid) och var hemma i lägenheten 25 timmar senare.

 

Mer bilder hittar ni genom att gå till fliken Bildgalleri och klicka på AGUILA.

 

 

Senast uppdaterad
2015-05-23 09:54