S/Y AGUILA

9  - 29 september

Lissabon - Lagos

Uppdaterad
4 april 2008
Bavaria 42:an Aguila
Om oss
Om båten
Våran dröm
Anskaffningsfilosofi
Gästbok
Bildgalleri
Teknikbilder
Framtiden på land
Kryssning Egypten till Indien
Livet i Torrevieja 2012/13
Sommaren 2012
Livet i Torrevieja 2011/12
Sydamerika 2012
2011
Panamakanalskryssning
Livet i Tarragona 2008/10
2010
2009
2008
Livet i Lagos 2007/2008
Stockholm-Lagos 2007
Inför resan
Sammanfattning
Resestatistik
Reflektioner inför färden
Bullandö-Kielkanalen
Kielkanalen-Amsterdam
Amsterdam - Fecamp
Fecamp -Trebeurden
Trebeurden - San Sebastian
San Sebastian - La Coruna
La Coruna - Lissabon
Lissabon-Lagos
Amsterdam 2006
Kroatien 2005

9 september

En lugn natt, fiskebåtarna hade tydligen tagit lördagsledigt. Mulet och disigt på morgonen och vi kommer iväg 08.20 i 0-1 m/s så det blir motor. I det lugna vädret kan vi utföra båtarbete såsom tvätt och vaxning av överbyggnaden. Disigheten varar till ca 15 då det även kommer lite vind. Framme i Cascais marina, utanför Lissabon, 15,45 och checkar in. Effektiv incheckning men dyr hamn. På kvällen går vi på mexikansk restaurang ch sen kaffe i Doublefun,s sittbrunn. 43,6 Nm och 50€

 

Båttvätt och vaxning under färden till Cascais 

 

Utsikt från Doublefun,s sittbrunn vid kaffet

 

10 september 

Liggedag, sol och ca 25 garder varmt. Lite båtvård på förmiddagen och sen cyklar vi runt i stan, shoppar mm. På eftermiddagen kommer den svenska båten Chesnock in, sist vi sågs var i La Coruna. På kvällen kommer Björn o Kerstin, vänner till Clas o Marianne, med flyg från Stockholm. Det blir ost och vin i Doublefun,s sittbrunn därefter. 50 €.

 

11 september

Liggedag. Vi tar tåget till Lissabon och åker rundtursbuss, äter lunch och fönstershoppar lite. På kvällen kommer ett magnifikt åskväder och passerar på lagom avstånd. 50 €.

 

12 September

Liggedag. Idag är det Cascais som blir föremål för våra vandringar. Inte så mycket att se tycker jag men jag är inte mycket för detta med affärer.

 

13 september

Vi ger oss iväg från Cascais 08.20 efter att fått tillbaks vår deposition för nyckelkort och eladapter. Det är spegelblankt och efter två Nm känner jag en otrevlig lukt i båten så vi stannar omedelbart. Vi vågar inte gå vidare utan vänder tillbaks till Cascais i ändan av en bogesrtamp från Doublefun. Det verkar vara vatten i backslaget, samma fel vi hade sommaren 2005 då det fanns en spricka i S-drevets aluminiumhus. Den gången svetsades sprickan och allt var bra. Den här gången är det nog tyvär så att backslagets alla delar inte har fått kylning pga. vattenuppblandningen och därför bränts. Det luktade bränt i oljan bl.a. Reparatör tillkallas som säger att arbetet tar 1 till 3 veckor och att båten då står på land, motorn måste tas ur eller flyttas för att kunna demontera S-drevet med backslaget. På land kostar det 56 €/dygn att stå. Vi kan bli upptagen på måndag och sen får vi se hur lång tid det tar innan reparationen är klar. Under tiden har Doublefun gått vidare till Sines med Björn o Kerstin ombord. Vi beslutar att segla nonstopp till Lagos för att få reparationen utförd där i stället. Väderleken skulle bli läns tll halvvind 1-7 m/s och ge oss en beräknad gånftid på 30-36 timmar. Vi går på en mycket trevlig skaldjursrestaurang på kvällen för att trösta oss.

 

14 o 15 september

07.20 kastar vi loss och tar oss för tomgång till pirändan där vi sätter segel. De första 5 timmarna prövar vi gennacker, genua o storen, det blir till slut genua o stor eftersom vi får bidevind och vi gör 2 knop så när klockan är 12 har vi kommit 10 Nm, ser inte lovande ut. Men sen kommer vinden, vi får länsa i 10-12 m/s och gör 7-8 knop under eftermiddagen. Till kvällen passar vi på att slänga i den flaskpostflaska vi fick av OSK med ett meddelande vilken position det skedde på, vad vi heter och när vi slängde i flaskan.

När det mörknar har vi sett mycket delfiner och tar in storseglet så det blir lättare att segla i nattmörkret. Vi har en vind på 6-10 m/s och gör 5,5-6,5 knop, det går bra och vi tror oss vara framme i Lagos 07.30. Kl 7.30 får vi vinden i nosen och den går ner till 1-3 m/s så det blir segt de sista sjömilen. I Lagos väntar Anders på Arctic Fox för att ta emot oss, han får vänta till 10 innan vi tuffar in. Vi klarerar in, tankar diesel och går till vår vinterplats, brygga D plats 12 där vi backar in. Värmen är tryckande, 25 grader i luften och 23 grader i vattnet. På måndag blir det att gå till Sopranos, som varvet heter, och be dom titta på vårt motorproblrm.

 

Så här ser meddelandet i flaskan ut

 

 

I Lagos blir vi mötta av Anders på Arctic Fox

 

 Eva o Anders

 

Doublefun anländer den 16:e och möts av oss och Anders

 

 

 

FRAMME I LAGOS 15 SEPTEMBERDen 15 september anlände vi till vårt slutmål i Portugal, Lagos, där vårt vinteruppehälle för båten ska vara. Läs mer under Resan 2007.

Nu beger vi oss hem(Foto Sören Carlsson)Under resan var det svårt med uppdateringar av hemsidan då det var begränsad tillgång till internetuppkoppling varför det blev sporadiska uppdateringar. Vi har avverkat Danmark, Tyskland, Holland, Belgien, England (kanalöarna), Frankrike, Spanien och Portugal. Det har varit skiftande tillgång till internet men Spanien och Portugal förefaller svårast att få tillgång till det.

 

Senast uppdaterad
2015-05-23 09:54