S/Y AGUILA

Augusti 2008

Uppdaterad
24 augusti 2008
Bavaria 42:an Aguila
Om oss
Om båten
Våran dröm
Anskaffningsfilosofi
Gästbok
Bildgalleri
Teknikbilder
Framtiden på land
Kryssning Egypten till Indien
Livet i Torrevieja 2012/13
Sommaren 2012
Livet i Torrevieja 2011/12
Sydamerika 2012
2011
Panamakanalskryssning
Livet i Tarragona 2008/10
2010
2009
2008
Resestatistik
Reflektioner 2008
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
Livet i Lagos 2007/2008
Stockholm-Lagos 2007
Amsterdam 2006
Kroatien 2005

Fredag 1 augusti - söndag 31 augusti

Det är varmt, upp mot 33 grader på dagarna och 26-27 grader på nätteran. Vi går ut på förmiddagen och handlar sen gömmer vi oss i skugga ombord på båten tills solen försvinner bakom ett hus vid 19-tiden.

 

Den svenska segelbåten Unicorn med Anna-Karin o Håkan kommer och lägger sig på samma brygga som oss och ska ligga i 2 veckor medan de åker hem. Vi får en trevlig stund i deras sittbrunn och de delar med sig av sina erfarenheter av i första hand Balearerna som vi hoppas vi kommer att få nytta av. De gav sig iväg från Sverige 2002 och har tillbringat tiden att utforska Medelhavet och är nu på väg ut i Atlanten och väster ut.

 

Värmen gör att vi kan vara ute till 12 sen är vi på båten fram mot 17-tiden då det går att ta sig in i stan och gå på skuggiga gator. När vi är på båten finns det gott om tid att pyssla med datorn bl.a. med Windowsuppdateringar. En sådan lyckades sabba 2 datorer, fick blåskärm och automatisk omstart. Har något med adapt, RS232 till USB, samt GPS-pucken som också funkar på samma sätt. Jag tror, med datorer vet jag inget, att det är det sambandet men har någon en riktig förklaring så tar jag tacksamt emot den.

 

Jag har också hittat en gästboksfunktion som jag installerat på hemsidan. den är gratis men vill man slippa ha reklam på den så kostar det 35:- vilket kan betalas via telefonräkning. Funkade inte från våra båda mobiler, ej heller att betala via SMS så det blev att ringa sonen Anders som fick lösa det från Sverige.

 

Middag brukar vi äta vid 20 - 21 tiden, diskar, gör iordning kaffe och 2130 är det radiodaggs, Scandinavian Maritim Net på 14 325 KHz drivs av radioamatörer i Sverige och här träffas båtar för kvällsprat och hälsningar kors o tvärs. De som behöver det kan få väderprognoser från Helge i Danmark vilket har hjälpt många på sin färd över Atlanten.

 

Efter radiostunden, ca 2200, har vi två kvällar i rad tagit ut datorn i sittbrunnen och tittat på DVD-film.

 

Vi går inte ut och äter ofta, antagligen är det för varmt, så det är skönare på båten.

 

Efter extrem värme kommer oftast oväder, detta har nu skett i Sverige. Vi har läst om augustistorm, båthaverier och regn som om han där uppe testade någon ny sorts vattenspruta. På Bullanö Marina,s hemsida står att läsa att marinapersonalen varit och förtöjt om båtar, rullat in fladdrande rullsegel mm. Där står även att man absolut inte får tvätta båtarna med sötvatten.

 

 I Spanien råder det vattenbrist men här får man tvätta båtarna i sötvatten.

 

En vanlig dag här på marinan kan se ut så att båtägaren kommer med sin fru, alltid i bikini, några vänner som aldrig varit på sjön och så är de nedlastade med mat o dryck. Efter högst 4 timmar kommer de tillbaks, de har varit utanför hamnen någonstans, kastat ankare, badat och ätit. De ropar upp hamnkontoret på VHF:en att nu kommer de tillbaks, vill ni ta emot oss. En marineros kommer cyklande på bryggan till båtplatsen, ger folket ombord förtöjningslinan plus linan som man gör fast i fören/aktern, sk, pick-upline. Gästerna tar med sig soporna och tackar för sig och går. Kvar finns herr o fru båtägare och dom börjar tvätta båten med sötvatten från slangen med högt tryck. Dom tvättar med tvättmedel allt, kapell, antenner, rutor, mattor, ja allt som man kan tvätta. Dom håller på i minst 4-5 timmar, det blir kolsvart men dom ger inte upp. Avslutningen på detta blir att de står på bryggan och tvåla in sig själv från hår till tå och sprutar sen ren varandra med vattenslangen. En båtägare var tydligen inte nöjd med sitt jobb för han var tillbaks dan efter, med frun, och gjorde om nästan allting.

 

Vi tvättar hela vår båt på högst 1 timme och då tycker vi att vi varit jätteduktiga, vi måste ha missat något i utbildningen HUR MAN SKÖTER BÅT.

 

Barcelona, vinterhamnar och ficktjuvar

Onsdag-fredag, 6-8/8, tar vi tåg till Barcelona 5,5 timmar, tar in på hotell och besöker Marina Port Vell, Port Olimpic, Port Forum, R.C. Maritim och R.C. Nàutic för att efterhöra plats att övervintra på. Det blir mycket gående då det är långa avstånd. Jag är glad att mitt knä nu återhämtat sig så jag klarar av att gå.

 

Nedan har jag sammanställt vad vi kommit fram till genom besök och telefonsamtal, priserna avser vår båt på 13*4 m:

 

Port Vell: Mitt i Barcelona, bra marina, väntelista från april på vinterplats. 541€/månad +el o vatten. http://www.marinaportvell.com/AMpv/MPVHome.html

R.C. Maritim: Club, Mitt i Barcelona genom öppningsbar bro. Ca 735€/månad inkl vatten o el. http://www.maritimbarcelona.org/

R.C. Nàutic: Club Mitt i Barcelona genom öppningsbar bro. Tillåter ej övervintring på båt.

Port Olimpic: 2 km N Barcelona, bra marina, väntelista på vinterplats. 493€ inkl el o vatten. http://www.pobasa.es

Port Forum: Nybyggd 7 km N Barcelona, några få båtar i hela marinan vid vårt besök. Tror att S-SV vågor går rakt in i hamnen då vågbrytare saknas. Skulle ringa upp om pris har ej återkommit. http://www.portforum.net/      (sidan under konstruktion)

 

Port Forum

 

Inloppet till Port Forum

 

 

Marina Badalona: Nybyggd ca 10 km N Barcelona, Järnväg genom marinan. Ca. 610€ exkl el o vatten. http://www.marinabadalona-sa.es/home_eng.htm


Det är alldeles för mycket folk i rörelse i staden. Istället för att kunna strosa runt och se sig omkring gäller det att vara aktiv gångtrafikant för att undvika kollisioner i trängseln liksom ficktjuvar. Ramblan är full av artister som ska stå stilla i fantasifulla dräkter. Vi såg ett slagsmål mellan två sådana, antagligen hade den ene kommit in på den andres område.

 

Ståuppartist

 

 

Ficktjuv 1 träffade vi på på bron över till Port Vell, Eva och jag står o läser kartan för oss själva. 3 kvinnor ställer sig i närheten, den ena med kamera den andra mot mig. Jag blir misstänksam då det var fritt runt om så fort ner med handen till benfickan där plånboken fanns. Kardborrebandet var uppdraget men plånboken kvar varvid en diskussion med hög röst av mig för att påkalla omgivningens uppmärksamhet om detta. Hade det funnits civila poliser hade de trätt fram då. Eva blir uppriven och tycker att vi nu måste göra om systemet med plånböcker, de ska ner i kameraväska respektive hennes väska men jag tror att man lika lätt blir av med en väska som man ställt mellan fötterna eller så. Så vi gör ingen förändring.

 

Folkmyller

 

Ficktjuv 2 kom när vi gick uppför en trappa i tunnelbanan, jag såg i ögonvrån något barn eller liten person som kom åt mig i trängseln. När jag kom upp från trappan 30 sekunder senare blev jag misstänksam och visst, plånboken borta. 1 kreditkort, körkort och EU sjukkortet, 250€ lite visitkort blev bytet.  Nu letade vi reda på polisstation och gjorde  anmälan. Spanska poliser kan ingen engelska. De hade en tolk för alla som kom och inte kan prata spanska. Han pratade, engelska, tyska, franska och italienska och hade fullt upp. När vi satt där kom det in 3 civilklädda poliser med ficktjuvgäng nr. 1. Att skriva anmälan tog ca 2 timmar sen var det bara att ta sig till tågstationen och vänta på tåget hem till Alicante.

 

Är detta Mary Poppins ställ för paraplyer? 

 

 Vi har köpt en spansk språkkurs via nätet. Eftersom vi bara hade en MP3-spelare så blev det att investera i en ny till Eva. Nu kan vi somna med spanska i öronen och hoppas att det går in bättre på detta sätt än att sitta i skolbänk.

 

Övervintring

Vi har nu beslutat oss för att övervintra i Tarragona, en stad 1 timmes tågresa söder om Barcelona. Prisvärd och vi har fått rekommendastion från Anders o Agneta på s/y Sabine som låg där vintern 2006/2007 och säger att de gärna ligger där igen om de ska övervintra i Spanien.

 

Vi har börjat gå ut på en snabbpromenad på morgonen före frukost och innan värmen har slagit till.

En sak jag trodde aldrig jag skulle skriva om är vad glada vi blev när vi satt och åt frukost och det började regna. Vi stängde luckorna och satt sen kvar och njöt av regnet. Tyvärr kom det inte mycket och varade inte länge men man får glädja sig åt det lilla.

 

Efter glädje kommer oftast ett bakslag så även denna dag. Jag ringer till min mor, 93 år, och får veta att dom väntar på ambulans för att hon ramlat och fått en fraktur på lårbenet. Tur i oturen för oss är att min syster Kerstin är 7 mil från Stockholm på hemväg från utomlandssemester och tar tag i situationen. Det är fullt på Södersjukhuset så på natten flyttas hon till Danderyd där operation sker. Natten till den 17 augusti ringer Kerstin och medelar att hon avled i sömnen.

 

Vi satt uppe större delen av natten och försökte lösa problemet att ta sig hem under 1 månad för att klara av det som måste göras.

 

Vi antar vi behöver vara i Sverige i 4 veckor för att ordna upp allt med begravning, bouppteckning och ta vara på hennes hem. Vi frågar på klubben om vi kan få ligga 4 veckor och åka hem. Chefen kommer hem den 20.8 och ingen annan kan bestämma. De är vänliga och ringer till Marina Alicante men även den chefen är borta så ingen kan bestämma. I mail till Tarragona får vi telefonsvar att en månad kostar 750 € och det tar 40 timmar nonstoppsegling dit så det faller bort.

 

Vi ringer till Torrevieja som ligger 25 NM söderut (tillbaks) och de har plats i 4 veckor för ett överkomligare pris, 630 €.

 

Vid 13 tiden den 17.8 ger vi oss iväg och får en segling som är fantastisk i 5-6 m/s bidevind. Solen skiner och det är nog 28-30 grader i luften, 29 grader i vattnet. Vi får plats anvisad som inte är bra men Eva förhandlar om och nu får vi en plats där vi känner att vi kan lämna båten.

 

Vi är helt slut på kvällen men det är svårt att komma till ro och somna. Det är ändå svårare att vakna på måndagen, vi vill bara inte men inser till slut att vi nog måste gå upp.

 

Vi går till turistbyrån och får reda på att det inte går bussar till flygplatsen (Alicante) utan vi blir tvugna att ta buss till Alicante och byta buss eller ta taxi därifrån. Flygplatsen ligger mellan Torrevieja och Alicante.

 

Nu när vi vet det gäller det att boka flygbiljett  och vi kom fram till att Norwegian Air är prisvärdast så vi beställer och flyger den 20.8. Vi har bokat returbiljetter och flyger tillbaks den 15 september, begravningen blir den 5 september.

 

Den 23.8 får jag ett samtal från marinan som medelar att grannbåten har kört in i oss och skadat båten, TAR DET ALDRIG SLUT. Efter några timmar får jag 2 kort på mail och skadorna ser inte alvarliga ut, en grind har blivit förstörd. Jag pratar med båtägaren som ska fixa detta. Min oro blir om infästningen är skadad så de måste göra en omfattande operation. Vi får se.

 

 

Värre än så här blev det inte 

 

 

 

 

Eva på Ramblan i Barcelona

 

Kjell på Ramblan i Barcelona

Senast uppdaterad
2015-05-23 09:54