Reflektioner om det nya livetBilden ovan får symbolisera ett nytt liv.


Bavaria 42:an Aguila
Om oss
Om båten
Våran dröm
Anskaffningsfilosofi
Gästbok
Bildgalleri
Teknikbilder
Framtiden på land
Kryssning Egypten till Indien
Livet i Torrevieja 2012/13
Sommaren 2012
Livet i Torrevieja 2011/12
Sydamerika 2012
2011
Panamakanalskryssning
Livet i Tarragona 2008/10
2010
2009
2008
Resestatistik
Reflektioner 2008
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
Livet i Lagos 2007/2008
Stockholm-Lagos 2007
Amsterdam 2006
Kroatien 2005

När vi nu har inlett en ny fas i vårat liv finns det många tankar som vi har. Vi pratar mycket med varandra om vad vi vill med vårt framtida liv och vi upptäcker att de händelser vi utsätts för påverkar hur vi vill leva. Det vi tror ena dagen kan en vecka senare ha förändrats i annan riktning beroende på nya omständigheter.

 

En viktig parameter i detta är att vi alltid tidigare har varit styrda av omgivningen i alltför stor grad. När nu ingen styr över oss så förändras våra inställningar till olika saker och vår vilja behöver inte längre ta hänsyn till att vara styrd. Det är en konstig känsla och vi har inte vant oss än med det kommer så småningom.

 

Har den bild vi målat upp för oss om detta liv blivit uppfylld?

Nej, långt därifrån så här 3 veckor efter start.

 

Nu är vi uppe i 5 veckor efter start och detta med att inte vara styrd stämmer inte längre. Det visar sig vara så fullt i hamnarna att man är tvungen att beställa plats inför varje förflyttning vilket innebär att vi styr inte oss själva. Att gå till Balearerana i augusti är inte att tänka på då det är fullt. Spanjorer vi pratat med går inte dit efersom det är så långa väntetider på allt och fullt över allt.

 

Vi känner inte att vi är fria att göra vad vi vill ännu och upplever alltså ännu inte den frihetskänsla vi hade förväntat oss.

 

Vi har därför beslutat ligga i Alicante en månad till det facila priset av 27€/dag vilket är lågt i förhållande till snittpriset 50 - 70 €/dag. Vår förhoppning står till att vi därefter kan få den frihetskänsla som vi suktar efter.

 

In i augusti har det gått 8 veckor och hur ser vi nu på vår situation? Kvar i Alicante känns rätt, har inte funnit vår vinterhamn, känns fel. Besöket i Barcelona hade vi trott på, men det gav inget.

 

Nu har vi hittat vinterhamn i Tarragona, ca 10 mil syd om Barcelona, 1 timme med tåg, och det känns bra.

 

Vi tycker att vi har det oförskämt bra men känner oss undersysselsatta. I värmen är det svårt att vara aktiv. Vi upptäckte när vi kom tillbaks från Barcelona att värmen är väldigt olika på dessa orter. Temperaturen är densamma men luftfuktigheten mycket högre i Alicante så man känner sig alltid svettig/kletig och ofräsch vilket vi heller inte är vana vid.

 

17 augusti Att Kjell,s mor, 93 år, fått en fraktur på lårbenet leder även det till mycket tankar om framtiden och om vi måste åka hem. Dock säger Kerstin, Kjell,s syster, att vi inget kan göra hemma så det är lika bra att stanna. Det känns bra med förstående omgivning som hjälper en i vissa beslut som kan vara svåra.

 

26 augusti Ovansteånde stycke skrev jag innan hon avled. Att reflektera över livets gång och döden leder lätt på avvägar varför jag inte berör det. Vi tror dock att hon blivit ett vårdpaket om hon fortsatt leva varför vår inställning är att det var bra att hon inte behövde lida och att det gick fort. Jag lämnar därmed det ämnet.

 

Det är lite omtumlande att komma hem oplanerat. Detta är första gången vi båda två inte har några jobb att gå till vilket känns märkligt i hemmiljön. Det känns inte fel, bara märkligt.

 

14 september

 Imorgon ska vi resa ner igen och vi tycker det varit trevligt att vara hemma men något stressigt. Vi har inte lärt oss säga nej, Eva har jobbat 3 dagar och jag lika mycket fast inte på samma dagar. Sammanträden och utredningar men inget avslut på detta ännu så jag måste fortsätta från Spanien.

 

Våra 5 barnbarn har sovit hos oss ensammna så där har 5 nätter och del av dagar gått. Vi har hämtat på skola o dagis vid 4 tillfällen samt lämnat vid ett tillfälle. Träffat vänner och släktingar, 2 barnkalas, besökt begravningsbyrå, präst och haft begravning. Eva har gjort klar bouppteckningen och mammas kvarvarande saker har delats mellan mig och min syster.

 

Vi har varit på flytande båtmässan i Stockholm men tyckte inte det var något som sög.

 

Under denna hemmaperiod känner vi att vi inte kommit till rätta i vårt nya liv och vad/hur vi vill göra fram till vintervilan i Tarragona. Det är märkligt att vi en dag vill en sak och en annan dag en annan sak, därtill kommer att vi inte behöver tycka samma dessa dagar. Det ger oanade kombinationer att göra. Nu har vi sagt att vi ska ner till båten, känna hur det känns och därefter se vad vi vill göra. Vi har 2 huvudspår, ta det lugnt och ligga kvar och ta buss till Alicante för att uppleva Volvo Ocean Race cirkus, sen segla till Valencia och turista där för att avsluta i Tarragona. Alternativet är ursprungsplanen att gå över till Mallorca och segla där några veckor.

 

 

4 oktober

Nu har vi varit på båt i drygt 2 veckor och det har inte blivit som vi trodde/drömde om. Vi kom inte iväg till Mallorca och orsaken är flera, kylen gick sönder så den måste repareras, vädersituationen blev ohållbar. Det är inte roligt att vara ute i dåligt väder vare sig det är för mycket regn eller för mycket vind för att inte tala om kombinationen av dessa. Det sägs ju att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder. De som säger det har inte varit ute i dåligt väder med bra kläder.

 

Nu tuffar vi på utefter kusten och det känns bra att vara igång igen. Vi tror oss vara i Tarragona i mitten av oktober och påbörja ett nytt skede i vårt liv. Vi har inte övergivit våra tankar/funderingar hur det är att bo på båt vintertid och framtiden får utvisa om vi måste revidera våran uppfattning om det också såsom med seglingen hitils. Men det är lite av charmen i det hela, att inte veta allt utan det dyker bara upp på gott och på ont.

 

7 oktober

En lustig sak vi märkt är att efter att ha bott 62 år i svenskt klimat så sitter det i kroppen. Vi känner och agerar som om vi befinner oss i Sverige i okotber. Vi vet att höststormar och dåligt väder hör till vardagen hemma, men här är inte hemma så här gäller inte den kunskapen. Här kan det komma dåligt väder, blåst eller regn, men temperaturen varierar inte mycket. Efter några dagar är regnet och blåsten borta och det går bra att fortsätta. Detta förhållande har vi mycket svårt att ta åt oss och riktigt känna att så är det.

 

 


Senast uppdaterad
2015-05-23 09:54